ATLAS housing MAKOTO SEI WATANABE

ATLAS housing MAKOTO SEI WATANABE

ATLAS housing MAKOTO SEI WATANABE

ATLAS  MAKOTO SEI WATANABE

 


Elements of Unity: Color and Texture


In contrast to the individually differing composition of the units, we used color and texture to give unity to the whole.
The floor and walls of the inner court are in whites, accentuating the tenderly embraced space.
The tile is unglazed in order to obtain a transparency in the white color.

Also to correspond to the composition of varying units combined, earthy yellow was applied to two walls, one facing the inner court and the other facing the street.
The roof of the dome is blue, linking it to the sky.

The independent doorways on the approach are made solely of stone without a wooden frame for reinforcement using a newly developed method for gluing two slaps of granite with carbon fiber film.

Narrow slit windows and golden tile lines are transcribed on the white walls.
This method was adopted based on rules different from those applied to the overall composition.
This combination of different methods is derived from the understanding that a town is not composed by homogeneous principles.

The slits and lines impart more than a visual impression of movement.
The golden lines on the walls set at varying angles and stretching in different directions receive and reflect the rays of the sun, indirectly registering the passage of time, a response to nature like a sundial.

 

 

 

NEXT